Our annual community event Open Food Facts Days 2023 will take place this October in Paris! To be a part of it, REGISTER HERE
Vergelijk de gezondheidsscore van levensmiddelen met Nutri-Score!
Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een logo dat de voedingskwaliteit van voedingsmiddelen met A tot E-klassen weergeeft. Met de Nutri-Score kunnen producten gemakkelijk en snel vergeleken worden.
Open Food Facts is in 2014 als pionier begonnen met het berekenen van Nutri-Score op zijn mobiele app en website, terwijl het toen nog slechts een onderzoeksdocument was en heeft de groei begeleid van de "5 kleuren score" tot de Nutri-Score die je vandaag in de supermarkten ziet. Deze systemische impact werd opgemerkt door Santé publique France, die nu Open Food Facts ondersteunt in haar missie om iedereen te helpen beter geïnformeerde voedselkeuzes te maken. Voor meer informatie over Open Food Facts en de Eco-Score, kan je onze speciale pagina lezen.
Nutri-Score beoordeling op de voorkant van een pak ontbijtgranen in een Delhaize-winkel in België (mei 2019)
Hoe wordt de Nutri-Score berekend?
De Nutri-Score graad wordt bepaald door de hoeveelheid gezonde en ongezonde voedingsstoffen:
Negatieve bijdrage: energie, verzadigde vetten, suiker, zout (hoge waarden worden gezien als ongezond)
Positieve punten: de verhouding van fruit, groenten, noten, koolzaad-, olijf- en notenolie, vezels en proteïnen (hoge waarden worden als goed voor de gezondheid beschouwd).
De gedetailleerde Nutri-Score formule is openbaar beschikbaar op de website Santé Publique France.
Hoe zie ik de Nutri-Score van levensmiddelen?
De Nutri-Score verschijnt alleen in sommige landen en voor een beperkt aantal merken op het etiket van voedingsproducten, maar wordt sinds 2014 berekend voor alle producten van alle landen op Open Food Facts!
Je kan de Nutri-Score van levensmiddelen bekijken dankzij Open Food Facts met de iPhone of Android app en op de Open Food Facts website. Wanneer een levensmiddel nog niet in Open Food Facts staat dan kun je deze eenvoudig toevoegen. Na het selecteren van een categorie wordt de Nutri-Score berekend en direct getoond.

Bekijk de Nutri-Score met de Open Food Facts App!
Installeer de Open Food Facts app
Installeer de gratis Open Food Facts-app om voedselproducten te scannen, hun Nutri-Score-voedingsgraad te krijgen, de NOVA-groep voor ultraverwerkte voedingsmiddelen, allergenenwaarschuwingen en om voedseladditieven te ontcijferen!
Je kan ook makkelijk producten aan Open Food Facts toevoegen en zo iedereen helpen met betere voeding en gezondheid. Bedankt!
Wie heeft Nutri-Score gemaakt?
Nutri-Score is voorgesteld door EREN, een Franse universitaire voedingsonderzoeksgroep, geleud door Professor Serge Hercberg. Het is gebaseerd op de FSA-voedingsscore die is opgesteld door het Food Standards Agency in het VK.
De Nutri-Score wordt gepresenteerd in het rapport "Proposals for a new impetus to the French public health nutrition policy in the framework of the National Health Strategy" (pdf). Professor Serge Hercberg pleit voor de invoering van een systeem van cijfers van A tot E op de productvoorkant om de gezondheisscore van levensmiddelen gemakkelijk te kunnen vergelijken.
Welke landen hebben Nutri-Score ingevoerd?
Nutri-Score is in 2016 in Frankrijk ingevoerd, in België en Spanje in 2018. Sommige producenten in Duitsland gebruiken ook de Nutri-Score. Nutri-Score is optioneel in deze landen, maar een groeiende groep levensmiddelenproducenten zetten het op hun producten:
- Merken met Nutri-Score in Frankrijk
- Merken met Nutri-Score in België
- Merken met Nutri-Score in Spanje
Ook in andere landen, zoals Mexico, wordt de Nutri-Score aanpak onderzocht.
De #PRONUTRISCORE-petitie: consumenten in de hele EU bundelen hun krachten voor 1 miljoen handtekeningen
UFC-Que Choisir (Frankrijk), Test-Aankoop (België), VZBV (Duitsland), Consumentenbond (Nederland), OCU (Spanje), Federajca Konsumentow (Polen) en EKPIZO (Griekenland), leden van het European Bureau of Consumer Associations (BEUC) hebben de handen ineengeslagen om de EU-commissie te vragen de Nutri-Score verplicht te stellen op voedselverpakkingen.
We vragen de Europese Commissie om vereenvoudigde 'Nutriscore'-etikettering op voedselproducten op te leggen, om te garanderen dat consumenten kwaliteitsvolle voedingsinformatie krijgen en om hun gezondheid te beschermen.
- Voedingsetikettering leesbaarder en begrijpelijker maken, zodat de voedingswaarde van een levensmiddel in één oogopslag kan worden begrepen in het licht van de diversiteit van het voedselaanbod;
- Actie ondernemen op het gebied van volksgezondheid door professionals aan te moedigen de samenstelling van hun producten te verbeteren;
- Harmoniseer voedingsinformatie op Europees niveau door één enkel officieel etiketteringssysteem op te leggen, en maak zo een einde aan de verwarring die Europese consumenten ervaren wanneer ze worden geconfronteerd met de overvloed aan bestaande logo's.
Bedankt
We willen professor Serge Hercberg en dr. Chantal Julia van het onderzoeksteam in Nutritional Epidemiology (EREN) van de Paris 13 Universiteit / Avicenne Hospital bedanken voor hun hulp en de gegevens die ze met ons hebben gedeeld om de Nutri-Score en de Nutri-Score te berekenen.
Meer informatie over de Nutri-Score
- Officiële Nutri-Score presentatie en Nutri-Score Wetenschappelijke en Technische FAQ op de website van het Franse nationale volksgezondheidsbureau Santé Publique Frankrijk.
- Een video van 2 minuten: welke etikettering voor levensmiddelen?
- Avec le Nutriscore, c'est plus facile de manger mieux (in het Frans - Santé Publique Frankrijk)
- Le dispositif Nutri-Score - Infographie pédagogique (in het Frans - Santé Publique Frankrijk)
- NUTRI-SCORE | Choisissez plus facilement (in het Frans - Santé Belgique)
- NUTRI-SCORE | Choisissez plus facilement (in het Frans - Santé Belgique)
- NUTRI-SCORE | Kies gemakkelijker! (in het Nederlands - GezondheidBelgie)
- NUTRI-SCORE | Kies gemakkelijker! (in het Nederlands - GezondheidBelgie)
- Nutri-Score (in het Spaans)
- Petitie voor een eenvoudig, intuitief, begrijpbaar gezondheidslabel op levensmiddelen