Help ons om voedseltransparantie de norm te maken!

Als non-profitorganisatie zijn we afhankelijk van uw donaties om consumenten over de hele wereld te blijven informeren over wat ze eten.

De voedselrevolutie begint bij jou!

Doneer

NOVA-groepen voor voedselverwerking

Een classificatie in 4 groepen om de mate van verwerking van levensmiddelen te benadrukken

In het verslag "Het VN-Decennium van Nutrition, de NOVA-voedselclassificatie en de problemen met de ultralidatie" (pdf, pdf), pleiten Carlos Augusto Monteiro, Geoffrey Cannon, Jean-Claude Moubarac, Renata Bertazzi Levy, Maria Laura C. Louzada en Patrícia Constante Jaime voor de adoptie van een beoordelingssysteem van 1 tot 4 om de mate van bewerking van voedsel eenvoudig te vergelijken.

Nieuw onderzoek, van onderzoekers van Inserm, Inra en de Paris 13 University (Centre de recherche épidémiologie et statistique Sorbonne Paris Cité, équipe EREN), suggereren een verband tussen de nuttiging van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en een verhoogd risico op het ontwikkelen van een kanker.

Consumptie van ultra-verwerkte voedingsmiddelen en kankerrisico: resultaten van prospectief cohort NutriNet-Santé
Persbericht in het Frans: Consommation d'aliments ultra-transformés et risque de cancer

Sommige landen gebruiken de NOVA-groepen voor hun voedingsrichtlijnen of doelen, bijvoorbeeld:

Afhankelijk van de mate van bewerking krijgt een levensmiddel een NOVA-classificatie van 1 tot en met 4:
NOVA Groep 1 - Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen NOVA Groep 2 - Bewerkte ingrediënten NOVA Groep 3 - Bewerkte levensmiddelen NOVA Groep 4 - Ultra-bewerkte levensmiddelen en dranken

  • Groep 1 - Onverwerkte of minimaal verwerkte levensmiddelen
  • Groep 2 - Bewerkte ingrediënten
  • Groep 3 - Bewerkte levensmiddelen
  • Groep 4 - Ultra-bewerkte levensmiddelen en dranken

Groep 1. Onverwerkt of minimaal verwerkt voedsel

Onbewerkte (of natuurlijke) voedingsmiddelen zijn eetbare delen van planten (zaden, vruchten, bladeren, stengels, wortels) of van dieren (spier, slachtafval, eieren, melk) en ook schimmels, algen en water, direct uit de natuur.

Minimaal bewerkte voedingsmiddelen zijn natuurlijke voedingsmiddelen die zijn gewijzigd door processen zoals het verwijderen van niet-eetbare of ongewenste delen, en drogen, pletten, malen, fractioneren, filteren, braden, koken, niet-alcoholische fermentatie, pasteurisatie, koeling, koelen, invriezen, plaatsen in containers en vacuümverpakking. Deze processen zijn ontworpen om natuurlijke voedingsmiddelen te conserveren, geschikt te maken voor opslag, of om ze veilig of eetbaar of aangenamer te maken om te consumeren. Veel onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen worden thuis of in restaurantkeukens bereid en gekookt in combinatie met bewerkte culinaire ingrediënten als gerechten of maaltijden.

Groep 2. Bewerkte ingrediënten

Bewerkte ingrediënten, zoals oliën, boter, suiker en zout, zijn stoffen afgeleid van Nova-Groep 1 levensmiddelen of uit de natuur gehaald door processen zoals persen, raffineren, vermalen en drogen. Het doel van dergelijke processen is om duurzame producten te maken, die geschikt zijn voor gebruik in huis en restaurant-keukens. Deze Nova-Groep 2 levensmiddelen worden gebruikt samen met Nova-Groep 1 levensmiddelen om gevarieerde, hand gemaakte maaltijden en gerechten, zoals stoofschotels, soepen en bouillons, salades, brood, confituur, drankjes en desserts te maken. Ze zijn niet bedoeld om op zichzelf te worden geconsumeerd en worden normaal gesproken gebruikt in combinatie met voedingsmiddelen van groep 1 om vers bereide dranken, gerechten en maaltijden te maken.

Groep 3. Bewerkte levensmiddelen

Bewerkte levensmiddelen, zoals ingemaakte groenten, ingeblikte vis, vruchten op siroop, kaas en vers gebakken brood, zijn voornamelijk gemaakt door zout, olie, suiker of andere substanties van Nova-Groep 2 aan Nova-Groep 1 levensmiddelen toe te voegen.

De processen omvatten verschillende bewarings- en kookmethoden en, in het geval van brood en kaas, niet-alcoholische gisting. De meeste bewerkte voedingsmiddelen hebben twee of drie ingrediënten en zijn herkenbaar als gewijzigde versies van groep 1-voedingsmiddelen. Ze zijn op zichzelf eetbaar of, meer gebruikelijk, in combinatie met ander voedsel. Het doel van de verwerking is de duurzaamheid van groep 1-levensmiddelen te vergroten of hun sensorische kwaliteiten aan te passen of te verbeteren.

Groep 4. Ultra-verwerkte voedingsmiddelen

Ultra-bewerkte levensmiddelen, zoals frisdranken, zoete of hartige verpakte snacks, gereconstitueerde vleesproducten en vooraf bereide diepvriesgerechten, zijn geen gewijzigd voedsel maar bereidingen die grotendeels of geheel zijn gemaakt van stoffen afgeleid van levensmiddelen en additieven, met weinig, of geen intacte, Nova-Groep 1 levensmiddelen.

Ingrediënten van deze formuleringen bevatten meestal diegene die ook in bewerkte voedingsmiddelen worden gebruikt, zoals suikers, oliën, vetten of zout. Maar ultraverwerkte producten omvatten ook andere energiebronnen en voedingsstoffen die normaal niet in culinaire bereidingen worden gebruikt. Sommige hiervan worden rechtstreeks uit voedingsmiddelen gehaald, zoals caseïne, lactose, wei en gluten.

Veel zijn afgeleid van verdere verwerking van voedselbestanddelen, zoals gehydrogeneerde of onderling veresterde oliën, gehydrolyseerde eiwitten, soja-eiwitisolaat, maltodextrine, invertsuiker en fructoserijke glucosestroop.

De toevoeging van additieven in ultra-bewerkte levensmiddelen omvat enkele producten die ook worden gebruikt in bewerkte levensmiddelen, zoals conservatieven, antioxidanten en stabilisatoren. Additieven die alleen in ultraverwerkte producten worden aangetroffen, zijn additieven die worden gebruikt om de sensorische eigenschappen van voedingsmiddelen te imiteren of te verbeteren of om onaangename aspecten van het eindproduct te verhullen. Deze additieven omvatten kleurstoffen en andere kleuren, kleurstabilisatoren; smaakstoffen, smaakversterkers, suikervrije zoetstoffen; en verwerkingshulpmiddelen zoals carbonatatie-, verstevigings-, bulk- en anti-bulking-, ontschuim-, antiklonter- en glansmiddelen, emulgatoren, sequestreermiddelen en bevochtigingsmiddelen.

Er wordt een veelheid aan opeenvolgingen van processen gebruikt om de doorgaans vele ingrediënten te combineren en het eindproduct te creëren (vandaar 'ultra-bewerkt'). De processen omvatten meerdere processen zonder thuiskeukenequivalenten, zoals hydrogenatie en hydrolysatie, extrusie en manipulatie, en pre-verwerking voor franche.

Het algemene doel van ultra-processing is om merkgebonden, handige (duurzame, kant-en-klare), aantrekkelijke (hyper-smakelijke) en zeer winstgevende (goedkope ingrediënten) voedingsproducten te creëren die zijn ontworpen om alle andere voedselgroepen te verdringen. Ultra-bewerkte levensmiddelen zijn meestal aantrekkelijk verpakt en worden intensief op de markt gebracht.

Installeer de Open Food Facts app

Nutri-Score op de Open Food Facts app

Bekijk de NOVA-groep met de Open Food Facts App!

Download de gratis Open Food Facts-app om voedingsmiddelen te scannen door de NOVA-groep voor ultraverwerkte voedingsmiddelen, hun Nutri-Score voedingswaarde, allergenenwaarschuwingen en voedseladditieven te ontcijferen!Niet op je mobiel? Scan deze QR-code van uw mobiele telefoon om de app te downloaden!

QR-code die linkt naar https://world.openfoodfacts.org/open-food-facts-mobile-app

Je kan ook makkelijk producten aan Open Food Facts toevoegen en zo iedereen helpen met betere voeding en gezondheid. Bedankt!

De Nova-score op Open Food Facts

De formule om de Nova-score te berekenen is gepubliceerd in het NOVA. The star shines bright artikel gepubliceerd in World Nutrition Volume 7, Nummer 1 - 3, januari - maart 2016

Houd er rekening mee dat dit nog steeds experimenteel is, omdat meertalige taxonomisatie van ingrediënten nog in ontwikkeling is op Open Food Facts.

Formule om de Nova-groep te bepalen

We beginnen met het toewijzen van groep 1

Eerst proberen we om bewerkte ingrediënten van Nova-groep 2 te identificeren

Ingrediënten en categorieën die verband houden met Nova-groep 3 worden niet toegepast op voedingsmiddelen die zijn geïdentificeerd als Nova-groep 2

Ingrediënten en categorieën die alleen te vinden zijn in Nova-groep 4

Ja kunt ons helpen de Nova-groepen voor meer producten te bepalen door de ingrediënten en de productcategorieën in te vullen.