Veelgestelde Vragen

Hierbij een aantal antwoorden op de veel gestelde vragen Als jouw vraag en antwoord niet hieronder te vinden zijn, kun je deze e-mailen naar contact@openfoodfacts.org of via het Idee-forum.

Hoe kan ik contact opnemen met het Open Food Facts-team, vragen stellen of suggesties doen?

U kunt vragen stellen of suggesties doen op het Idea Forum of contact met ons opnemen via e-mail: contact@openfoodfacts.org

Zijn de gegevens over producten geverifieerd?

De informatie en gegevens worden verzonden door de medewerkers van de Open Food Facts. De betalers sturen ook foto's van het product, de etiketten, de ingrediënten en de voedingsfeiten. Wanneer er twijfel over bestaat, kunnen bezoekers de nauwkeurigheid zelf controleren en als er een fout is, kunnen ze het ter plaatse corrigeren.

Om potentiële fouten gemakkelijker te kunnen opsporen, zullen we geleidelijk automatische controles toevoegen. bijv. als de voedingsfeiten van een product heel verschillend zijn van producten van dezelfde categorie, kan het een fout zijn. Als de voedingsstoffen meer dan 100 procent uitmaken, is dat zeker een fout.

Kan ik productfoto's of gegevens toevoegen van de site van de fabrikant, winkelsites of andere sites?

Bijna alle andere sites verbieden reproductie en hergebruik van hun gegevens en afbeeldingen, en dat is eigenlijk de reden waarom we Open Food Facts creëren: al deze gegevens beschikbaar maken voor iedereen en voor alle toepassingen.

Om elk juridisch probleem te vermijden vragen wij de betalers alleen maar foto's toe te voegen die zij zelf hebben genomen, en alleen gegevens die afkomstig zijn uit de verpakking en het etiket.

Ik ben een fabrikant van levensmiddelen, kan ik mijn eigen producten toevoegen?

Ja! De enige voorwaarde is dat de gegevens en de beelden onder een open licentie beschikbaar worden gesteld. (zie de Voorwaarden van bijdrage)

Als u een groot aantal producten hebt om toe te voegen (meer dan 50), kunnen we proberen een manier te vinden om de producten en hun gegevens automatisch toe te voegen. Neem contact met ons op om te bespreken hoe we verder kunnen gaan: contact@openfoodfacts.org

Wat is het verschil met andere websites, diensten en mobiele toepassingen die al informatie over levensmiddelen kunnen bekijken?

Het belangrijkste verschil is voor ons een kritisch verschil: onze gegevens zijn vrij beschikbaar voor iedereen en voor alle toepassingen. Het is wat open gegevens heet.

Bijna alle andere sites, diensten en toepassingen verbieden anderen hun gegevens te reproductien en te hergebruiken. Ze houden het angstvallig voor zichzelf. In bijna alle gevallen, hun gebruiksvoorwaarden verbieden expliciet elk niet-persoonlijk gebruik en elke extractie van alle gegevens of delen van de gegevens.

Wij vinden informatie over levensmiddelen te belangrijk en nuttig om deze veilig te houden. Wij hebben dus besloten precies het tegenovergestelde te doen: niet alleen toestaan wij het gebruik en hergebruik van onze database, vrij en kosteloos, voor iedereen en voor alle toepassingen (inclusief de handel), maar ook stimuleren wij deze.

De gegevens openbaar beschikbaar maken (wat bekend staat als open data ) biedt personen, verenigingen, bedrijven, onderzoekers etc. van over de hele wereld bedenken we en leveren we applicaties van de gegevens waar we nooit aan zouden denken.

Wat is het economisch model van Open Food Facts

Bijdragers zijn vrijwilligers. Hun bijdragen worden verzameld in een open database die door iedereen en voor alle toepassingen kan worden gebruikt. (zie de Voorwaarden voor hergebruik)

Iedereen (waaronder, maar niet beperkt tot Open Food Facts medewerkers en maker) kan dus de gegevens herdistribueren en/of hergebruiken voor websites, services, software, mobiele applicaties, artikelen te schrijven of studies uit te voeren. Ze zijn vrij om het resultaat vrij beschikbaar te maken, of om het te verkopen of te moneseren (bijvoorbeeld met advertenties), zolang ze de voorwaarden van hergebruik respecteren.

 

Heb je andere vragen? Vraag ze!